100 jaar herdenken | St. Symphorien

St. Symphorien

Ik kom graag op de Britse oorlogskerkhoven in België en Frankrijk. Slenterend tussen de grafstenen door lees ik leeftijden en namen van de soldaten die hier 100 jaar geleden sneuvelden.

John Parr eerste britse gesneuvelde in WO1

Meestal twintigers en dertigers, hier en daar uitzonderingen. En op veel stenen staan onderscheidingen en bijschriften; “requiescat in pace”, “have faith in God”, “the path of duty was the way to glory”…
Gesneuveld in een ver en onbekend land, weggevaagd uit hun jonge leven.  Maar welke dromen, idealen, liefkozingen en talenten liggen hier begraven, verpulverd en verpletterd in een onoplettend ogenblik? Zichtbare en tastbare herinneringen hoe triviaal al ons denken, hopen, verlangen en beven eigenlijk is.
Het lot heeft mij niet neergesmakt op een foute plek of een verkeerd moment zoals deze mannen is overkomen. Ik heb nog zoveel te kiezen, lief te hebben en te ervaren, zoveel om naar te streven, om niet bang voor te zijn, kortom om voor te leven. Verstilde plekken van bezinning, maar vooral van inspiratie, hoop en moed.
(foto O. Straus: John Parr is officieel de eerste Britse soldaat die sneuvelde in de 1e Wereldoorlog. Hij ligt begraven op het kerkhof St. Symphorien in Mons | Bergen, België.)
100 jaar herdenken | St. Symphorien

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
%d bloggers liken dit: